Uspešne zgodbe

Lep koledar za leto 2018

___________________

NEPRECENLJIVO! Italijanski poklon GLOBLJE OD TAL!

Eden od vodilnih italijanskih športnih facebook portalov je že kako uro po koncu finalne tekme Slovenija – Srbija spisal neverjeten seznam, ki mu je treba nekaj priznati. Da je videti, kot da so ga bodisi pripravljali ves teden bodisi je spisan tako zelo iz srca, da bolj ne bi mogel biti. Mislimo, da velja slednje. Mislimo, da je slovenska košarkarska reprezentanca na ljubiteljih tega športa pustila pečat, kakršnega si sploh ne znamo predstavljati.

Gre za seznam stvari, s katerimi je Slovenija zaznamovala finalno tekmo, prvenstvo kot celoto in nasploh aktualnost evropske košarke. Tiste najbolj zanimive in najboljše ugotovitve, spoznanja, poklone smo po najboljših močeh prevedli iz italijanščine in zagotovo vas bodo navdušili.

Do včeraj smo Italijani v Sloveniji kupovali cenejši bencin, danes bi plačali, da bi bili v košarki to, kar je Slovenija, in tam, kjer je Slovenija.

Dragić je fenomen, od 0 do 100 kilometrov na uro potrebuje manj časa kot naš Ducati.

Ko je Dončić pretekel celo igrišče in zabil v najboljši akciji prvenstva, ni kričala samo vsa Slovenija, kričala je vsa Italija.

Ne bi nas presenetilo, če bi Dragić s posnetkom svoje igre v prvem polčasu finala presnel posnetek svoje poroke.

Dončić nas je tako navdušil in imamo ga tako radi, da bi mu za čimprejšnjo vrnitev na igrišče dali svoj gleženj.

Ko je bog delil blokade, Randolph ni stal v vrsti. On je bil namreč tisti, ki jih je delil.

Če na ta planet kdaj pridejo Nezemljani, si želimo, da bi nas varoval Vidmar.

Za vse v zvezi z navdušujočo inercijo slovenske reprezentance so zdaj pristojni naši kardiologi.

Nekateri se rodijo z glavo naprej, drugi z nogami naprej, mama pa je Prepeliča rodila tako, da so najprej ven prišla jaj*a.

Draga FIBA, ali lahko dobimo 2., 3., 4., 5., 6. in 7. tekmo finala.

Kadar Vidmar blokira ali pobere žogo, se zdi, kot da bi blokirala in skakala vsa Slovenija.

Slovenija je dodatno fascinirala s tem, ko je v zadnjih 5 minutah brez Dončića in Dragića igrala na krilih fantastične ekipe, neverjetnega trenerja in prečudovitih 7000 navijačev.

Vsi se morajo strinjati, da je Slovenija pravi prvak in Dragić pravi MVP. Zaradi talenta, zaradi čistega, nasmejanega obraza, zaradi vsesplošne evforije slovenske publike.

Slovenci so počastili ta šport na najlepši mogoči način, finalna tekma prav tako.    VIR

 _______________________________

Aktualne zgodbe, ki jih piše življenje v naši preljubi Sloveniji…se še sprašujete zakaj je dobro imeti sindikalne zaupnike, biti član sindikata ? Ker se v sindikatih borimo za vas – vaše pravice, za dostojno življenje, dostojno delo, dostojno plačilo. Večina dela poteka za zaprtimi vrati, v socialnem dialogu z delodajalci, z vlado, z različnimi pobudami, ki jih naslovimo na različne poslance, poslanske skupine. Vsega delavci ne opazijo/opazite, ne vidijo/vidite…rezultatov pa marsikdo kljub napornemu strokovnemu delu, desetine ur preživetih za raznorazno literaturo, z namenom oblikovanja najprepričljivejših argumentov, na koncu ne prizna ali ne pripiše delu sindikata (torej, strokovni službi sindikata).

Na nas se lahko zanesete…z vami smo, ščitimo vaše interese in pravice.

VČLANITE SE, ŠTEVILO DAJE ARGUMENTU MOČ, S TEM PA TUDI NAS HRABRI…in tako združimo argument moči in moč argumenta.

Ana Čermelj, vodja strokovne službe pri Glavnem odboru SOPS

__________________

Ano Roš okronali za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu!

Hiša Franko postavila piko na i najuspešnejši sezoni

Golo naključje je, da smo Slovenci v roku tedna dni dobili dve prvi dami – Ana Roš je namreč postala uradno najboljša kuharska mojstrica na svetu in na tem mestu nasledila Dominique Crenn iz Ateliera Crenn v San Franciscu.

Gre za izjemen dosežek, ki Slovenijo trdno postavlja na gastronomski zemljevid sveta, Roševo pa dokončno utrjuje na elitnem seznamu največjih kuharskih mojstrov sveta.

“Ana Roš je zelo zaslužna prejemnica letošnjega naslova za najboljšo chefinjo. Njena natančnost, pozornost do detajlov in domišljija jo odlikujejo za pravo vodjo svetovne gastronomije. Njena strast do lokalnih surovin, njeno vlaganje v ljudi in njena predanost k povzdigovanju kulinarične umetnosti v njeni rodni Sloveniji jo delajo za navdihujočo vzornico,” je za MMC povedal urednik World’s 50 Best Restaurants William Drew.

In glede na to, da gre za izbor referenčne revije Restaurant, ki naziv najboljše kuharske mojstrice (The World’s Best Female chef) podeli v sklopu svoje razglasitve najboljših restavracij sveta (The World’s 50 Best, op. a.), si Hiša Franko lahko verjetno obeta tudi uvrstitev med 100 najboljših restavracij, kamor je do zdaj od slovenskih predstavnikov uspelo priti zgolj restavraciji JB, ki je bila leta 2010 89. Ampak na potrditev bo treba počakati do aprila, ko bo tudi znano, ali se bo Osteria Francescana Massima Botture ohranila na prvem mestu.

Vse je spremenil Netflix
Ko to pišemo, Roševa svoj laskavi naziv proslavlja v Alta Badii, kjer je ena od udeleženk kulinarične konference Care’s, edinstvenega projekta, ki propagira trajnostno in etično kuhinjo, Slovenki pa dela družbo še kar nekaj predstavnikov z lanske lestvice 50 Best, od Rodolfa Guzmana (Borago, Čile) do Vladimirja Muhina (White Rabbit, Moskva).


Najboljše kuharske mojstrice (World’s 50 Best):

– 2012: Elena Arzak
(Arzak, San Sebastian)
– 2013: Nadia Santini
(Dal Pescatore, Canneto sull’Oglio)
– 2014: Helena Rizzo
(Mani, Sao Paulo)
– 2015: Hélène Darroze
(Hélene Darroze, Pariz in London)
– 2016: Dominique Crenn
(Atelier Crenn, San Francisco)
– 2017: Ana Roš
(Hiša Franko, Staro Selo)

Kot nam je priznala, jo je novica nedvomno presenetila, čeprav si ambiciozna Kobarijka v zadnjem času dejavno prizadeva za položaj na svetovnem odru. Roševa je tista, ki je v lani krenila v hollywoodskem slogu, kot se je nekaterim zapisalo, s svojo lastno epizodo v Netflixovi kulinarični seriji Chef’s Table, s tem pa si dobesedno čez noč pridobila pregorele telefonske linije, poln e-predal in kopico mednarodnih častilcev.

In izraz “častilci” je tu na mestu, saj je t. i. foodie scena zlasti v ZDA tako močna, da je o Anini epizodi splet kar brnel od navdušenja. “Moram v Slovenijo. Takoj,” je zapisal eden, spet drugi pa: “Vsi morate nujno ogledati najlepšo epizodo Chef’s Table, tisto z Ano Roš.”

Nagla izstrelitev med največje
Roko na srce, epizoda je imela svoje napake, predvsem malce pretirane ameriške sladkobnosti in nepotrebnega vložka potencirane družinske drame, a naredila je svoje – Ano Roš, 44-letno nesojeno smučarko in nesojeno bruseljsko diplomatko, ki jo je v Hišo Franko zanesla ljubezen, je naredila za svetovno kuharsko zvezdnico. Roševa sicer tega izraza ne mara niti ji v resnici ni najbolj lagodno ob nenadnem navalu na Hišo Franko.

To je ženska, ki ne skriva žuljev na svojih rokah, ženska, ki zjutraj nabira divje zeli za svoje jedi, nato pa odpelje otroka v šolo, ženska, ki rada uspešno večerjo zaključi s svojo ekipo ob steklenici Mlečnika pozno v noč, malce odveč pa so ji selfiji z ameriškimi gosti, ki v zadnjih mesecih do zadnjega zapolnjujejo mize Hiše Franko, restavracije, ki se je iz tiste, ki se bojuje za vsakega gosta, prešla v tiste vrste restavracijo, ki je polno zasedena več mesecev vnaprej.

A to je t. i. učinek Netflixa, ki je ujel popolnoma nepripravljene že svetovno bolj znane kuharje, kot je bila do zdaj Ana. A, kot se zdi, Roševe vse skupaj ni vrglo iz tira, kar gre morda pripisati tudi tisti njeni vrlini, ki jo kot kuharico dela tako zelo zanimivo in edinstveno – spontanosti.

Povsem edinstvena kuhinja
Roševa ni šolana kuharica niti nima za seboj dolge kilometrine stažev pri najboljših. Brbončice si je izostrila, ko jo je življenjski sopotnik in sommelier Hiše Franko Valter Kramar na začetku njune skupne poti vodil po priznanih estavracijah, svoj slog pa razvila z neizmernim posluhom tako do neposrednega okolja kot do bolj eksotične kulinarike, ki jo je spoznavala na potovanjih. Če sama priznava, da se je na začetku močno lovila, danes njen nenehno brneči um igraje sestavlja nešablonske krožnike drznih, a harmoničnih okusov.

Nihče drug vam ne bo pred vas postavil lignja z jagenjčkovim priželjcem, črnim česnom, Valterjevim fermentiranim sirom in bobom, nihče drug ne bo naredil take poezije iz luštreka kot Ana, ki ga je z gobjim fondom in ravioli povzdignila v višave, nihče drug si ne bo upal iz mortadele delati sladico, ostrigo podtikati na najbolj nepričakovana mesta in si izmišljevati duhovita imena krožnikov, kot so “zajec, ki hoče biti mehiški piščanec” ali “American (g)rape”, ameriško posilstvo.

Kako do potankosti ocenjevalci iz 50 Best poznajo vse Anine male skrivnosti, je težko reči, navsezadnje je seznam ocenjevalcev tajen, je pa res, da tiste na najvišjih položajih na kulinaričnem področju navdušuje ravno to, da je Roševa začela kot nepopisan list, da za seboj nima že strogih in po šolsko izoblikovanih nastavkov, kaj spada skupaj in kaj ne.

“Pri Ani so najvznemirljivejše ravno njene napake, da jed nenehno razvija. Da sebe nenehno razvija,” mi je nedavno povedal Andrea Petrini, kulinarični publicist, znan kot nekakšen iskalec mladih, še neznanih chefov, ki jih vzame pod svoje okrilje in jih povzdigne v zvezde. Njegov najbolj priljubljeni projekt zadnjih nekaj let – Ana Roš, s katero v teh dneh piše knjigo Ana and her Boys.

Ana in fantje
Naslov bi lahko razumeli tako, kot ga uradno interpretira Ana – da so ti fantje iz naslova ekipa, s katerimi ustvarja knjigo (Petrini, Kramar, fotograf Benjamin Schmuck in oblikovalec Boštjan Botas Kenda), lahko pa bi ga razumeli tudi kot ošvrk zaprti, izrazito mačistično naravnani kulinarični srenji, v kateri je mesta za ženske kuharice malo.

Ana je od danes na samem vrhu te družbe, naslov najboljše je prevzela od Crennove, ki ji je že dala nekaj nasvetov, kako se spopasti z vso pozornostjo in obleganostjo, ki je bo deležna, pred njo so se z naslovom pohvalile Helene Darroze (Helene Darroze, Pariz in London), Helena Rizzo (Mani, Brazilija), Nadia Santini (Dal Pescatore, Italija) in Elena Arzak (Arzak, San Sebastian).

Samotno na vrhu
Jasno, biti na vrhu je samotno, pravi priljubljena krilatica, in Roševa se je znašla v položaju, ko je po eni strani deležna toliko mednarodne pozornosti, da mora vsak dan paziti, da šum ne posrka vase restavracije, katere velik del šarma predstavlja tudi umirjen in sproščen tempo, po drugi strani pa ima včasih več težav prepričati domačo javnost, ki si še vedno prepogosto želi tiste crknjene sosedove krave, še zlasti, če prinaša več mleka.

Povedano drugače: Roševa je ravnokar prejela kulinaričnega oskarja (ali pa veliki kristalni globus, če želite), tisti, ki skrbijo za razvoj turizma pri nas, pa še vedno ne vedo točno, kaj početi z mednarodno kulinarično zvezdo. Pri nas je pač še vedno popolnoma nepojmljivo, da bi tuji gostje svoj obisk načrtovali okoli Hiše Franko, ne pa Ljubljane, Bleda in Pirana. Da Američani prej rezervirajo mizo v Starem selu kot pa letalsko vozovnico in da turisti pod “pristna slovenska kuhinja” ne razumejo Sokola z gobovo juho v krušni skodelici, ampak hočejo poskusiti Slovenijo, kot so jo videli prek kamere, uperjene v Anino kuhinjo.

“Zakaj ni še nihče slišal za Ano Roš?” se je lani dva meseca pred premiero Chef’s Table spraševala ameriška kulinarična revija Saveur, ta mesec pa se je članek Associated Pressa že bral: “Kuharska velemojstrica usmerja pozornost h kulinariki domovine Melanie Trump”. Čas je, da še Slovenci usmerimo pozornost k Ani Roš.

Vir

_____________________

Marko Lotrič, direktor in lastnik družbe Lotrič meroslovje d.o.o.:

»Skrbimo za zdravje naših zaposlenih in njihovih družin«

 

Družba Lotrič meroslovje d.o.o. je zgleden primer, kako lahko podjetje kljub tekmi za dobiček poskrbi tudi za dobro počutje in zdravje svojih zaposlenih ter njihovih družin, saj se zadovoljstvo zaposlenih vrača tudi v obliki uspeha na delovnem mestu.

 

MARKO LOTRIČ: Vsak se rad dobro počuti v svojem delovnem okolju. Zato smo začeli skrbeti za naše delavce tako, da na inovativen način uvajamo skrb za zdravje na delovnem mestu od jutranje kave naprej. Pogovarjamo se o tem, kaj je zdravo, kaj je dobro za ljudi in kaj je dobro za podjetje. Ne samo, da skrbimo, da ljudje hodijo na redne zdravniške preglede. Poskrbeli smo za ergonomska delovna mesta, kjer zaposleni, ki imajo tipično sedeče delo, pod določenim temperaturnim režimom – denimo v laboratorijih, večkrat na dan odidejo na odmor. Saj sicer lahko zelo trpijo roke in posamezni deli telesa, ki so izpostavljeni neprestanemu premikanju. Vse to smo že pred leti preselili iz laboratorijev tudi na pisarniška dela. Že pred 10 leti smo tako uvedli celotno klimatizacijo podjetja, saj nam to tudi dviguje učinkovitost in storilnost.

 

Katera tveganja ste pri oceni tveganj še posebej opazili?

 

MARKO LOTRIČ: Velik poudarek smo dali lajšanju stresa. Uvedli smo jogo na delovnem mestu. Gre za tipično sproščujočo dejavnost. Dobimo se enkrat na teden po petnajst minut v dveh skupinah in potem lahko vsak zase poskrbi za sprostitev in vadi še sam. Jogo imamo takrat, ko bi bil tudi sicer odmor, vendar ga mi podaljšamo za 5 minut še v vadbo joge. Z jogo je povezana še ena podjetniška zgodba. Ko sem bil mentor v kranjskem podjetniškem inkubatorju, je ena od podjetnic razvila poslovno idejo – vodenje joge, in zdaj vodi jogo pri tudi nas. Sodelavci so pri tem mešano navdušeni, ker je treba nekaj storiti za sebe, treba je vstati s stola in oditi v sejno sobo, kjer delamo vaje. Včasih je mogoče laže pokaditi cigareto ali brskati po računalniku. Mislim pa, da ravno vztrajnost in navdušenje tistih, ki jogo želijo, prevlada in to vanjo potegne tudi ostale sodelavke in sodelavce. Zdaj vidimo, da se zaradi joge res sprostimo.

Poleg tega smo izven delovnega časa poskrbeli tudi za pilates, ki ga obiskujejo predvsem sodelavke. Pilates organiziramo v naših prostorih enkrat tedensko od septembra do konca maja. Prav tako je to vodena dejavnost, ki jo omogoča in plača podjetje za zaposlene.

 

Kaj pa hrana in pijača?

 

MARKO LOTRIČ: Za zdravje skrbimo tudi s pijačami na delovnem mestu, saj smo poleg sladkih pijač uvedli tudi vodo in vodo z mehurčki. Zaposlenim pa ves čas ponujamo tudi sveža jabolka. Ob tem pa skrbimo tudi za biološke odpadke. Torej gre za spremembo celotne kulture bivanja – za prehrano, gibanje, rekreacijo. Uvedli smo catering, ki nam pripelje zdravo malico. Uvedli smo tudi dodatni obrok lažje in bolj zdrave prehrane za sedeča delovna mesta.

 

Zaposleni pa potrebujejo predvsem informacije, se strinjate?

 

MARKO LOTRIČ: Vsekakor, naša tretja veja skrbi za zdravje na delovnem mestu pa gre v informiranje, v organizacijo predavanj za zdravo življenje in oblikovanje elektronskih obvestil z zdravstveno vsebino. Opozarjamo pa tudi na dogodke v zvezi z zdravjem.

 

Vaše podjetje se lahko pohvali tudi z nazivom: družini prijazno podjetje. Tudi to zmanjšuje stres na delovnem mestu.

 

MARKO LOTRIČ: Tako je. V promocijo zdravja na delovnem mestu vključujemo tudi dejavnosti v smislu družini prijaznega podjetja, kar predvsem zmanjšuje stres in bolniške odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni otrok. Tudi naši zaposleni moški ostajajo doma, če zbolijo otroci, in to je pri nas nekaj običajnega. Pri nas so vedno dobrodošli tudi družinski partnerji pri vseh naših dogodkih. Če so naši zaposleni dolgo odsotni zaradi terenskega dela, v tem času poskrbimo tudi za njihove družine, če kaj potrebujejo. Tudi to vpliva na manjše število bolniških odsotnosti. Odsotnosti zaradi bolezni otrok so se zmanjšale.

 

Podroben načrt promocije zdravja v družbi Lotrič meroslovje d.o.o.:

 

 • Nasvet za zdravo življenje, ki vključuje: nasveti za zdravo prehranjevanje, gibanje, zdrav življenjski slog. Nasvet prejmejo enkrat mesečno vsi zaposleni.
 • Pilates, ki je zelo primeren za zaposlene, ki veliko sedijo, že imajo zdravstvene težave   in za preprečevanje novih težav. Aktivnost se izvaja 1x tedensko v popoldanskem času na sedežu podjetja. Pilates pripomore pri oblikovanju telesa, nas napolni z energijo, izboljša počutje, izboljša zdravje.
 • Pisarniška joga – za sprostitev telesa in duha. Izvaja se 2x mesečno 15-minutna vadba za vse zaposlene, ki tisti dan delajo na upravi. Vaje nam pomagajo za kratek čas sprostiti misli in se umiriti.

lotric

 • Topel zdrav obrok – poteka 1x dnevno, na izbiro več različnih obrokov na upravi (zjutraj na podlagi jedilnika, ki nam ga posreduje dostavljalec malic, vsak izbere meni. Na voljo dva topla obroka, razni sendviči, solate po izbiri..
 • Zdravi prigrizki – vsakodnevno je na voljo sveže sadje.
 • Piknik za zaposlene in družinske člane z športnimi aktivnostmi – 1x letno (pomladi) pred podjetjem piknik za zaposlene in družinske člane s športnimi aktivnostmi ( namizni tenis, balinčkanje, badminton, vodne igre za otroke,…)
 • Piknik za zaposlene z športnimi aktivnostmi – 1x letno (konec poletja) piknik za zaposlene s športnimi aktivnostmi ( pohod, kolesarjenje, badminton, balinčkanje,…)
 • Zagotavljanje zdravega delovnega mesta – ustrezna pisarniška oprema, zagotavljanje ustrezne obleke in zaščitne opreme za delo na terenu.
 • Preverjanje kakovosti zraka po upravni stavbi– stalen nadzor zraka v upravni stavbi in laboratorijih s pomočjo naše inovacije Exactum (temperatura, vlaga, CO2, tlak,..) V prostoru so nameščeni senzorji, ki zaznavajo kakovost zraka. Na morebitne večje ( lahko tudi nevarne) spremembe nas opozorijo z alarmom.
 • Po podjetju je v vseh prostorih rastlinje, ki skrbi za boljši zrak v prostorih. Pogled skozi okno nam ponuja pogled v naravo, kjer si lahko spočijemo oči od gledanja v rač. ekrane in precizne naprave.
 • Vsako jutro pred začetkom delavnika na voljo topli napitki, prav tako ob 12.30 – zaposlene pričaka topla kava ali čaj. Zjutraj se dobimo ob 06:55 v kuhinji , kjer se med seboj seznanimo s tekočim dogajanjem v podjetju (predstavitev novih sodelavcev, udeležba na sejmih, razni obiski, ki jih pričakujemo ali smo se jih udeležili, uspešnost raznih projektov, doseganje plana, uspešnost dela v tekočem mesecu)
 • Zagotavljanje dovolj tekočine (brezalkoholni napitki kava , čaj, ) – vsem zaposlenim je v delovnem času na voljo dovolj tekočine. Zaposleni, ki so na terenu pred odhodom lahko napitke vzamejo s seboj.
 • Ionizator vode – na voljo ionizirana voda. Alkalna ionizirana voda,ki je bogata z za zdravje izjemno pomembnimi in telesu 100% sprejemljivimi bazičnimi minerali (kalcij, magnezij) in hidroksilnimi ioni učinkovito nevtralizira kisle odpadke in jih odstranjuje iz telesa. Tako alkalna ionizirana voda odpravlja zakisanost telesa ali acidozo, razstruplja in čisti telo. S tem postane prva obrambna linija našega telesa mnogo uspešnejša. Alkalna ionizirana voda vsebuje aktivni vodik, ki je močan naravni antioksidant.
 • Omogočanje zaposlenim, da sodelujejo pri izboljšavah organizacije dela in delovnega okolja in tehničnih izboljšavah. Zaposleni oddajo predloge, ki se zbirajo, po zmožnostih realizirajo in ob koncu meseca/leta nagradijo. Vsak predlog se glede na kvaliteto oceni, oziroma točkuje.

Zbrane točke predlogov, glasovanja sodelavcev, delovnih ur,.. pa gredo v sistem nagrajevanja SPACE AWARD. Ob določenem številu zbranih točk sledi že mesečna nagrada. Konec leta pa iz vseh zbranih točk letna nagrada.

–       Delitev delovnega mesta- vsak zaposlen ima sodelavca, ki v času odsotnosti opravlja njegovo delo, lahko pa tudi pomaga primeru povečanega dela.

–       Spodbujanje timskega dela- sodelovanja. Sodelavci pripravijo interna izobraževanja ZNAMO iz različnih področij, kot na primer:

* razlaga raznih tehničnih vprašanj sodelavcem za lažje razumevanje našega dela,

*vprašanja glede obračuna plač,

* računalniško izobraževanje,

* v planu tudi predavanja in delavnice o zdravi prehrani, zdravem načinu življenja.

 


by Bliss Drive Review